Πλήθος Κόσμου στην Εκδήλωση Τιμής των Ενόπλων Δυνάμεων

Γεμάτο ήταν το αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το απόγευμα της Πέμπτης 21 Νοεμβρίου, αφού για ακόμη μία χρονιά πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση τιμής στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, που η ημέρα αυτή εορτάζεται μαζί με τα Εισόδια της Θεοτόκου στο ναό.

Η 21η Νοεμβρίου, λοιπόν είναι μία μέρα Γιορτής της Θεοτόκου και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο διοικητής της 96ΑΔΤΕ ταξίαρχος κ. Χαράλαμπος Αμπατζίδης, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε και απεύθυνε θερμό χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους, τόνισε ότι στον ελληνικό κόσμο η πατρίδα και η θρησκεία είναι δύο έννοιες ενωμένες στη συνείδηση, ότι οι στρατιωτικές αρετές αποτελούν τη δύναμη των ανθρώπων και κλείνοντας χαρακτηριστικά είπε: “Τελικός κριτής της επιτυχίας είναι ο άνθρωπος και η θέλησή του όπως μας δίδαξε η ιστορία”.

Στη συνέχεια, ο Ταγματάρχης Εμμανουήλ Βουγαζιανός, αφού ευχαρίστησε με τη σειρά του τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν την μέρα, αλλά και τον κ. Μανώλη Χριστοφάκη, κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου,  για την ευγενή παραχώρηση της αίθουσας, πραγματοποίησε παρουσίαση σχετικά με τον ρόλο και την στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων και μέσω διαδικτυακής σύνδεσης μίλησαν η κα Αναστασία Αναγνωστοπούλου Παλούμπη Πρόεδρος Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος η οποία έχει βραβευτεί για το έργο της. Η ίδια έκανε ιστορικές αναφορές για το ναυτικό των Ελλήνων από την εποχή του Ομήρου, για τη σημασία του στις ναυμαχίες όπως της Σαλαμίνας, που αποτελεί την πρώτη ναυτική νίκη στον κόσμο που θεμελίωσε το υγρό στοιχείο, καθώς επίσης αναφέρθηκε στη βυζαντινή περίοδο αλλά και στην επανάσταση του 1821 που προχώρησε χάρη στο ναυτικό της Ελλάδας και αποτέλεσε σημαντικό στοιχείο αφενός αντίστασης απέναντι σε μάχες με το πολεμικό ναυτικό  αλλά ταυτόχρονα το εμπορικό ναυτικό, ανεφοδίαζε και τις χώρες συμμαχίας στην Ευρώπη, απέναντι στους Γερμανούς, στον ‘Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεύτερος Ομιλητής ήταν ο Αντιπτέραρχος Ιπτάμενος εν αποστρατεία Ευάγγελος Γεωργούσης ο οποίος έκανε λόγο για καλές σχέσεις και συνολική ισχύ με προϋπόθεση όμως μια καλή οικονομία που τα διασφαλίζει. Τόνισε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα στρατιωτικά καλυμμένη και έτοιμη σε περίπτωση επίθεσης. Αναφέρει ότι το 2030 η χώρα θα έχει τη διπλάσια στρατιωτική ισχύ από ότι τώρα. “ Αυτό σημαίνει εξασφάλιση της ειρήνης”. Τονίζει επίσης ότι η Αεροπορική ισχύ έχει  καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της σχέσης με τη γειτονική χώρα. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι βοηθάει και η εξέλιξη της τεχνολογίας που δίνει ποικίλα μέσα όπως drones. Ο ίδιος, για να δείξει τη σημαντικότητα της αεροπορίας αναφέρει το δίδαγμα του Τσόρτσιλ στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο “από δω και πέρα χωρίς την εξασφάλιση της αεροπορικής ισχύος δεν υπάρχει περίπτωση για νίκη”.

Σημαντικό είναι επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχει πλήρη και ισχυρή αεράμυνα για όλες τις απειλές και σε όλες τις επιφάνειες σε ξηρά και θάλασσα. “Τα όπλα που ήδη έχουμε μας εξασφαλίζει νίκες σε ξηρά και θάλασσα… Αποδίδουν τα μέγιστα αν το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο και με υψηλό ηθικό”

Στη συνέχεια ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Σπυρίδων Μπελεγράτης λέει χαρακτηριστικά “Ο ιστορικός μας βίος καθιστά σαφές ότι ο λαός δεν δέχεται λιγότερο ουρανό.  Είμαστε έτοιμοι σε οποιαδήποτε απειλεί ανεξάρτητα αν είναι βράδυ μεσάνυχτα πρωί η μεσημέρι

Το ωραιότερο αγαθό το ιδανικό της ελευθερίας δεν μας το χάρισαν εμάς τους Έλληνες. Το κατακτήσαμε.”

 

Έπειτα ο κ. Ιωάννης Περιστεράκης παρουσίασε το έργο των ενόπλων Δυνάμεων, που δεν περιορίζεται μόνο στις επιχειρησιακές δράσεις, αλλά και στης κοινωνικής προσφοράς, όπως είναι  η έρευνα, διάσωση, υγειονομική προσφορά συνδρομή σε περίπτωση φυσικών καταστροφών δασοπροστασία, η βοήθεια  στη διαχείριση με το  προσφυγικό –μεταναστευτικό ζήτημα.

Kατόπιν, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία μαγνητοσκοπημένη ομιλία του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Μαρδά ο οποίος κάνει λόγο για μία «Πολιτιστική εκδήλωση».  Σύμφωνα με τον ίδιο, “Πολιτισμός είναι η άμυνα της χώρας απέναντι σε όποιον εχθρεύεται  τον πολιτισμό της ειρήνης…Πολιτισμός είναι η υπέρβαση της προσωπικής μας δειλίας και η συμφιλίωση με τον θάνατο … Πολιτισμός είναι το Αιγαίο της καρδιάς μας το Αιγαίο της ποίησης μας”

Στο τέλος του πρώτου μέρους της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση για τους ήρωες στρατηγούς,  που πήραν τα ονόματά τους τα στρατόπεδα της Χίου, από τον αντισυνταγματάρχη  ΠΕ πολέμου Στρατή Πετρή σύντομη βιογραφίκη παρουσίαση , όπως Ιωάννης Χαλκιάς και Μιχαήλ Μαρμαρινός .

Στο δεύτερο μέρος, ακολούθησε στρατιωτική μουσική από την 96 ΑΔΤΕ, που διεύθυνε ο Διοικητής της Ανθυπολοχαγός Αργύρης Χανουμίδης, καθώς συμμετείχε με τη φωνή της η Αθηνά Βελισσάρη που τραγούδησε μαζί με τον Ανθυπολοχαγό Δημήτρη Κατέχη.

Τέλος ο Ταξίαρχος Χαράλαμπος Αμπατζίδης απένειμε βραβεία σε στρατιωτικές μονάδες, στρατιώτες και εθνοφύλακες για την προσφορά, τη δράση και τις ικανότητές τους, όπως αιμοδοσία, ανακύκλωση και σκοπευτική ικανότητα, καθώς και για τη συμμετοχή τους  στις εκπαιδεύσεις

Ξεχωριστό βραβείο, πήραν η τραγουδίστρια κα Βελισσάρη, καθώς και ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Χριστοφάκης.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Παναγίας ως Υπέρμαχο Στρατηγό  σε όλους τους αγώνες της χώρας μας.

Η Εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις